راز خوشمزگی آش دوغ و نکات پخت و برای اینکه آش دوغ نبرد چه کنیم
راز خوشمزگی سالزبری استیک و فوت و فن سالزبری استیک خوشمزه و خانگی
راز خوشمزگی سالزبری استیک راز خوشمزگی سالزبری استیک و فوت و فن سالزبری استیک خوشمزه و خانگی در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد. سالزبری استیک یکی از غذاهای …
راز خوشمزگی سوپ هویج و نکات سوپ هویج خوشمزه و خانگی درجه یک
راز خوشمزگی سوپ هویج راز خوشمزگی سوپ هویج و نکات سوپ هویج خوشمزه و خانگی درجه یک در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد. هویج، منبعی برجسته برای ویتامین …
راز خوشمزگی خورشت و نکات پخت خورشت و ریزه کاری های انواع خورشت
راز خوشمزگی خورشت راز خوشمزگی خورشت و نکات پخت خورشت و ریزه کاری های انواع خورشت در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد. راز خوشمزگی دونات و نکات پخت دونات …
راز خوشمزگی آش دوغ
راز خوشمزگی آش دوغ و نکات پخت و برای اینکه آش دوغ نبرد چه کنیم در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد.
نکاتی در مورد تهیه آش دوغ
در صورت تمایل، میتوانید در پخت آش از بلغور به جای برنج استفاده کنید؛ زیرا بلغور طعم خوبی دارد و ارزش غذایی قابل توجهی دارد. همچنین، برنج را میتوان در هر نوع غذای دیگری به کار برد و به دلیل محبوبیتش همیشه در سفرهها حضور دارد، لذا استفاده از بلغور در آش، تجربه جدیدی خواهد بود.
در صورت تصمیم به استفاده از برنج در پخت آش، بهتر است از برنج خرد شده یا نیم دانه به جای برنج دانه بلند استفاده کنید. اگر هم آش شما زیاد غلیظ شد، میتوانید با اضافه کردن مقداری دوغ، آن را رقیقتر کنید و به دوباره جوشیدن آش و قل بودن آن ادامه دهید. در کل، نکتهای که باید به یاد داشته باشید، این است که آش بلغور در مقایسه با آشهای دیگر، مانند آش رشته، باید رقیقتر باشد.
همچنین، رنگ آش باید به دلیل استفاده از دوغ سفید باشد و برای آماده کردن آش به شکل اصیل، بهتر است کمتر از ادویههای رنگی استفاده کنید تا رنگ سفید آش به خوبی حفظ شود.
مواد لازم برای تهیه آش دوغ
برای تهیه آش دوغ، این مواد را باید استفاده کرد:
۱٫۵ پیمانه نخود پخته شده
۱ پیمانه برنج (برنج ایرانی)
۲ لیتر ماست (پرچرب)
۲ لیتر دوغ محلی (ترجیحا)
نیم کیلو سبزیجات شامل تره، گشنیز، برگ سیر تازه
۱ عدد تخم مرغ
۲۵۰ گرم گوشت چرخ کرده با چربی کم
نعنا خشک (برای تزیین) به مقدار لازم
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
پیاز (رنده و آب گرفته شده) ۱ عدد پیاز
روغن (برای سرخ کردن گوشت قلقلی) به مقدار لازم.
طرز تهیه آش دوغ
ابتدا باید ماست را با همزن برقی یا دستی به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه آنقدر هم بزنیم تا کاملاً شل شود. سپس کم کم دوغ را به ماست اضافه کرده و باز هم میزنیم تا کاملاً یکدست شوند. یک عدد تخم مرغ را داخل مخلوط دوغ شکسته و باز هم میزنیم تا کاملاً تخممرغ باز شود. (تخممرغ از بریدن دوغ در زمان پخت جلوگیری میکند).
مخلوط دوغ و تخممرغ را که کاملاً یکدست شده را روی حرارت زیاد اجاق قرار میدهیم و با قاشق چوبی هم میزنیم. (استفاده از قاشق چوبی به این دلیل است که این آش نیاز به هم زدن طولانی مدت روی شعله را دارد و چون دسته قاشق چوبی کمتر داغ میشود دست نازتان نمیسوزد).
در همین زمان یک پیمانه برنج خام را شسته و به مواد روی اجاق اضافه کرده و مرتب آن را هم میزنیم تا دوغ نبرد. زمانی که دوغ به غلظت مناسب رسید و قل زد، گوشت چرخ کرده را با روغن در تابه جداگانه سرخ کرده و به مواد روی اجاق اضافه میکنیم.
با ابتدای مرحله تهیه آش دوغ با شکستن ماست و اضافه کردن دوغ و تخم مرغ و پختن برنج خام و قل زدن گوشت قلقلی به آن، ادامه میدهیم. برای تهیه گوشت قلقلی، ۲۵۰ گرم گوشت چرخ کرده و یک پیاز رنده شده و آب گرفته و مقداری نمک و فلفل و یک قاشق مربا خوری نعنا خشک را با هم مخلوط کرده و به اندازه یک فندق در دست قلقلی میکنیم و کمی در روغن سرخ میکنیم.
بعد از اضافه کردن گوشت قلقلی به آش دوغ، سبزیهای خرد شده را به آن اضافه میکنیم. در صورتی که برگ سیر تازه در دسترس دارید، آن را نیز به آش اضافه کنید زیرا طعم ویژهای به آش میدهد.
پس از اضافه کردن سبزیها، نوبت به اضافه کردن نخود پخته شده میرسد. نخودهای خیسانده و پخته شده را به آش دوغ اضافه کرده و همه مواد را با هم مخلوط میکنیم.
پس از جوشیدن آش، حرارت را کم کرده و به آش اجازه میدهیم تا رنگ سبزیها تیره شود. حداقل نیم ساعت روی حرارت ملایم اجاق بگذارید.
بعد از آماده شدن آش دوغ، آن را در ظرف مورد نظر ریخته و با نعنا و سیر داغ روی آن را تزیین میکنیم.
راز خوشمزگی آش دوغ
آش دوغ یکی از آشهای محبوب و پرطرفدار در شهرهای مختلف، ایلات و عشایر ایران است و دستورهای پخت مختلفی دارد. این غذا به خصوص در استانهای آذربایجان پرطرفدار است.
برای پخت سبزی آش دوغ میتوان از سبزیهای مختلفی مانند سیر تازه و برگ سبز آن، گشنیز، تره، نعناع و کمی شوید استفاده کرد. همچنین میتوان از سبزیهای دیگری که محلی و مورد علاقه هستند، استفاده کرد.
در صورت استفاده از سیر خشک، آن را با نمک بکوبید و له کنید و یا ریز خرد کرده و با سبزیها به آش اضافه کنید. همچنین برای پخت آش دوغ، از دوغ بدون گاز استفاده کنید و از دوغ شیرین یا بسیار ترش خودداری کنید. البته میتوانید بسته به سلیقه خود، از دوغ محلی کمی ترشتر برای پخت آش استفاده کنید.
استفاده از برنج ایرانی برای پخت آش پیشنهاد میشود، چون عطر و طعم بهتری دارد و زودتر پخته میشود. همچنین میتوانید از خرده برنج که جدا شده از برنجهاست، استفاده کنید.
در صورت عدم تمایل به استفاده از برنج، میتوانید به جای آن از بلغور پخته شده به همان میزان استفاده کنید. با توجه به نیاز آش به هم زدن، استفاده از قابلمه تفلونی توصیه نمیشود.
در دستور فوق، میتوانید نخود را حذف کنید و یا همراه با نخود یا بدون آن، از یک پیمانه لپه یا لوبیای پخته (مانند لوبیا چیتی یا چشم بلبلی) استفاده کنید که بسته به سلیقه و ذائقه افراد قابل تغییر است.
همزدن آش و استفاده از تخم مرغ برای نبریدن دوغ توصیه میشود. تعداد تخم مرغ بستگی به اندازهی تخم مرغ ریز یا درشت دارد، اما در اکثر موارد یک تخم مرغ کافی به نظر میرسد.
فوت و فن آش دوغ
بهتر است گوشت را به صورت کوفتهای و نه ریزهای استفاده کنید، زیرا باعث میشود طعم و عطر بهتری به آش بدهد و ظاهر آش را زیباتر کند.
البته اگر خواستید میتوانید گوشت را حذف کنید و آش خود را به صورت سبزیجاتی و بدون گوشت تهیه کنید.
همچنین میتوانید گوشت را با پیاز سرخ کرده و به صورت گوشت ماکارونیای سرخ کنید تا طعم و عطر بهتری به آش بدهد.
آش ترخینه، نوع دیگری از آش دوغ است که با اضافه کردن بلغور پخته به دوغ تهیه میشود و در مناطق مختلف کشور متفاوت است.
هنگام پخت آش دوغ باید به این نکته توجه کنید که غلظت آن خیلی زیاد نشود و بهتر است کمی رقیق تر از سایر آشها باشد.
در صورت تمایل، میتوانید فلفل را به آش دوغ اضافه کنید تا طعم تندتری به آن بدهد و سردی دوغ را برطرف کند.
به عنوان یک دستور آشپزی ایرانی، این موضوع به طور کامل رعایت شده و به سلامتی افراد توجه شده است.
برای تزیین آش دوغ، میتوانید از کمی روغن و ادویههایی مانند فلفل سیاه، قرمز یا پاپریکا استفاده کنید.
همچنین، آش ماست نیز یک نوع آش دوغ محسوب میشود.
در بعضی از استانها، آش دوغ بدون سبزی و با اضافه کردن نعناع داغ پخته میشود.
اگر از دوغ کم چرب استفاده شود، آش دوغ دارای کالری کمی میشود و برای افرادی که رژیم کم کالری دارند، غذای مناسبی محسوب میشود.
نکات تکمیلی آش دوغ
برای افزودن طعم خاص و خوشمزهای به آش دوغ، میتوانید ۶ حبه سیر رنده شده را با نصف استکان آب جوش مخلوط کرده و به آش دوغ اضافه کنید.
استفاده از گوشت قلقلی اجباری نیست و میتوانید از آن صرف نظر کنید.
برای تزیین آش دوغ، میتوانید تره و گشنیز تازه خرد شده را به آن اضافه کنید.
آش دوغ نیاز به صبر و حوصله دارد چرا که باید مدام هم زده شود.
استفاده از نعنا و سیر داغ برای تزیین آش اختیاری است.
هرگز نباید در آش دوغ از جعفری استفاده کرد، چراکه طعم آش دوغ را به طور کل عوض میکند.
اگر دوغ محلی در دسترستان نبود، میتوانید از دوغ های پاکتی بدون گاز استفاده کنید.
همراه خوردن آش دوغ با نان بربری پیشنهاد میشود.
مواد لازم برای آش دوغ بدون گوشت
برنج: نیم پیمانه
نخود: ۱ پیمانه
سبزی آش: نیم کیلو
تخم مرغ: ۱ عدد
دوغ پاستوریزه یا محلی: ۲ لیتر
سیر رنده شده: مقداری
نمک: کمی
این اندازه از مواد اولیه، به اندازه یک وعده ۴ نفره آش دوغ است.
طرز تهیه آش دوغ بدون گوشت
برای آماده سازی مواد اولیه آش، ابتدا سبزیجات مانند تره، گشنیز، برگ سیر یا اسفناج را تمیز کرده، شستشو داده و خرد کنید. در صورت عدم تمایل به استفاده از سیر، میتوان آن را حذف نمود. نخود را از شب قبل خیس کرده و چندین بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن کم شود، سپس آن را بپزید. برنج را بدون نیاز به خیساندن، تنها بشویید. تخم مرغ را به برنج افزوده و هم بزنید تا یکدست شود، سپس دوغ (یا ماست ترش با اضافه کردن آب در برخی مناطق) را اضافه کنید.
پس از اضافه کردن دوغ به مخلوط برنج و تخم مرغ، آن را خوب هم بزنید تا دوغ نبرد و سپس قابلمه را روی حرارت زیاد گاز قرار دهید، مرتب هم بزنید تا جوش بیاید. توجه داشته باشید که هم زدن آش تا قبل از جوشیدن ضروری است تا دوغ نبرد. پس از جوش آمدن، نخود پخته و سبزی خرد شده را اضافه کرده و نمک بزنید. در صورتی که دوغ شور است، از نمک کمتری استفاده کنید. نخود را پیش از پخت نمک نزنید چرا که باعث کند پخت شدن آن میشود.
پس از جوشیدن کامل آش، سیر رنده شده یا پودر سیر را اضافه کنید، حرارت را کم کرده و اجازه دهید آش به آرامی بپزد و جا بیفتد، که تقریباً ۳۰ تا ۴۰ دقیقه زمان نیاز دارد. پس از پخت، آش را در کاسههای سرو کرده و با مقداری نعنا داغ تزئین نمایید.
برای تهیه نعنا داغ، مقداری روغن در ماهیتابه گرم کرده، نعنای خشک آسیاب شده را در آن ریخته و تفت دهید، دقت کنید که شعله کم باشد تا نعنا نسوزد.
در صورت تمایل به استفاده از زردچوبه، توجه داشته باشید که رنگ و شکل سنتی آش دوغ اردبیلی که سفید است تغییر خواهد کرد.
اصالت آش دوغ با گوشت چرخ کرده و… ازبین نبرید
آخه آش دوغ آش محلی اردبیل و سرعین هست گوشت چرخ کرده نمی ریزن واسفناج هم میریزن