راز خوشمزگی چکدرمه و فوت و فن چکدرمه خوشمزه و خانگی
راز خوشمزگی آبگوشت کرمانی و فوت و فن آبگوشت کرمانی خوشمزه و خانگی
راز خوشمزگی آبگوشت کرمانی راز خوشمزگی آبگوشت کرمانی و فوت و فن آبگوشت کرمانی خوشمزه و خانگی در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد. آبگوشت کرمانی، با طعمی …
راز خوشمزگی استیک و فوت و فن استیک حرفه ای رستورانی
راز خوشمزگی استیک راز خوشمزگی استیک و فوت و فن استیک حرفه ای رستورانی و نکات پخت استیک در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد. گوشت راسته گاو که …
راز خوشمزگی مرغ نمکی و فوت و فن مرغ نمکی خوشمزه و خانگی
راز خوشمزگی مرغ نمکی راز خوشمزگی مرغ نمکی و فوت و فن مرغ نمکی خوشمزه و خانگی در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد. مرغ نمکی، این غذای …
راز خوشمزگی چکدرمه
راز خوشمزگی چکدرمه و فوت و فن چکدرمه خوشمزه و خانگی در سایت مچم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد.
پلو چکدرمه ترکمنی یکی از نمادهای بارز فرهنگی مردم دشت ترکمن صحرا در شمال ایران است و در کنار دیگر شاخصههایی همچون روسری، اسب، چهرهنگاری، کلاه سنتی ترکمنها و انواع غذاهای خوشمزه این قوم، از اهمیت ویژهای برخوردار است. چکدرمه که با نامهای چگیدرمه یا چکیدرمه نیز شناخته میشود، یکی از غذاهای سنتی معروف ترکمنها به شمار میآید که گفته میشود قدمتی بیش از هزار سال داشته و در زمره غذاهای محبوب ایرانی قرار دارد. این پلوی خوشمزه در ماه مبارک رمضان، مراسمهای نذری محرم و به عنوان غذای اصلی جشن عید قربان در بندر ترکمن سرو میشود و با ترکیب برنج و گوشت گوسفندی، یادآور طعم استامبولی پلو است.
مواد لازم برای تهیه چکدرمه
برنج ۶ لیوان فرانسوی دستهدار
گوشت گوسفند ۷۰۰ گرم
آب جوش ۴ لیوان فرانسوی دستهدار
گوجه فرنگی ۵۰۰ گرم
پیاز ۱ عدد متوسط
رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه پلویی به مقدار دلخواه
روغن مایع سرخ کردنی به مقدار لازم
روغن حیوانی به مقدار دلخواه برای روی پلو
طرز تهیه چکدرمه
برای پخت چکدرمه لذیذ، ابتدا برنج را در آب نمکی برای ۱ تا ۲ ساعت خیس کنید. در همین زمان، گوشت را به قطعات بزرگتر از تکههای معمولی خورشت برش دهید، سپس آنها را بشویید و بگذارید تا کاملاً خشک شوند.
سپس پیازها را خرد کرده و در کمی روغن تفت دهید، زردچوبه را به آن اضافه کنید و تفت دهید. پس از آن، گوشتها را به پیازهای تفت خورده افزوده و اجازه دهید تا روی حرارت ملایم به خوبی سرخ شوند. نمک، فلفل سیاه و ادویه مخصوص پلو را به گوشت اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید.
گوجههای رنده شده را به تابه اضافه کرده و بگذارید تا آب آن کاملاً کشیده شده و با گوشت ترکیب شود.
سپس رب گوجهفرنگی را افزوده و انتظار بکشید تا رب به خوبی تفت داده شده و طعم خامی از بین برود.
به جای اضافه کردن برنج به گوشت سرخ شده، مانند استامبولی، در تهیه چکدرمه ابتدا باید گوشت را به صورت جداگانه بپزید. به گوشت ۴ لیوان آب اضافه کرده و اجازه دهید تا بر روی حرارت ملایم به آرامی بپزد.
پس از پختن گوشت، برنجهای خیس خورده را به آن اضافه کنید و میزان آب را تنظیم نمایید. آب روی برنج باید دو بند انگشت ارتفاع داشته باشد. پلو را برای دم کردن روی شعله ملایم بگذارید، شعله را در ابتدا بالا ببرید تا برنج شروع به جوشیدن کند، سپس حرارت را کاهش دهید تا برنج آرام آرام دم بکشد. پس از دم کشیدن برنج، در صورت تمایل، میتوانید مقداری روغن حیوانی بر روی آن بریزید.
راز خوشمزگی چکدرمه
در دستور پخت چکدرمه گنبدی، استفاده از انواع گوشت همچون گوساله، مرغ، بوقلمون، و حتی ماهی پیشنهاد میشود. برای گیاهخواران، پلو چکدرمه میتواند با استفاده از گوشت گیاهی یا بدون هیچ گونه گوشتی آماده شود. همچنین، گوشت را میتوان به صورت جداگانه پخته و برنج را به شکل کته و بدون استفاده از سیبزمینی طبخ کرد. در رسم سنتی، هنگام سرو، گوشت را روی برنج قرار میدهند، اگرچه معمولاً در پلو چکدرمه سنتی، برنج و گوشت را با هم دم میکنند.
پلو چکدرمه در مجالس مهمانی، عزا و عروسی میان ترکمنها رایج است و معمولاً در یک قابلمه بزرگ، موسوم به «قازان» در زبان ترکی و ترکمنی و به اصطلاحات محلی دیگر مثل «قزقون»، «قزگون» یا «غزگون» در لهجههای دیگر، تهیه میشود. برای پخت این غذا برای تعداد کمتری، استفاده از قابلمههای کوچکتر چدنی یا روحی مناسب است.
این پلو معمولاً با دوغ محلی شتر نوشیده میشود، ولی ترکیب آن با ترشی، ماست یا سالاد نیز بسیار خوشمزه است. در تهیه چکدرمه میتوان به جای تکههای گوشت گوسفند از گوشت چرخکرده استفاده کرد. اضافه کردن سیبزمینی خرد شده به مانند استامبولی پلو نیز در تهیه چکدرمه رایج است.